In een ideale wereld eindigt uw dag met een heerlijk glas wijn, goed gezelschap en de ondergaande zon die haar laatste licht naar binnen werpt. Of u uzelf nu ziet als een echte connoisseur of een enthousiaste liefhebber, wijn is een kostbaar goed dat haar échte waarde krijgt door de flessen op de juiste manier te bewaren. Een wijnkast is daarbij ideaal. Maar welke wijnklimaatkast kiezen?

Een stabiele temperatuur

Simpel gezegd: in een wijnkast bewaart u wijn op een bepaalde temperatuur. Dat is meteen ook het grote verschil met een koelkast: een wijnkast koelt, maar kan ook warmen wanneer de omgevingstemperatuur lager is – bijvoorbeeld wanneer de kast in een onverwarmde garage staat.

Al doet lang niet elke wijnkast hetzelfde. Enerzijds brengt u met een wijnklimaatkast uw wijn op de ideale drinktemperatuur.

Anderzijds dient een wijnbewaarkast … om wijn te bewaren – vaak voor een langere periode. U regelt de temperatuur die het unieke rijpingsproces op natuurlijke wijze stimuleert. De kast houdt die constant. Zo vermijdt u temperatuurschommelingen die de rijping kunnen beïnvloeden.

Andere factoren die rijping beïnvloeden

Welke wijnklimaatkast kiezen? Naast temperatuurregeling spelen ook andere invloeden een rol in de rijping – en in uw keuze:

  • Luchtkwaliteit: wijn ‘ademt’ immers via de kurk. Een actieve koolstoffilter zorgt ervoor dat de lucht zuiver blijft.
  • Vochtigheid. Is die te laag, dan kan de kurk uitdrogen – wat de ademhaling beïnvloedt. Haier wijnkasten hebben daarom een actieve vochtregelaar.
  • UV-licht verstoort de rijping. Een UV-filter in het glas beschermt uw flessen – terwijl u nog altijd een mooi overzicht hebt over uw verzameling.
  • Trillingen verstoren het natuurlijke bezinksel in de fles. Daarom is het belangrijk een wijnkoelkast te kiezen die trillingen neutraliseert. Vaak zijn die ook stiller.

Zijn die factoren in evenwicht, dan hebt u het ideale rijpingsklimaat. Het resultaat is een verbluffende wijn waar de smaak helemaal tot zijn recht komt.

wijnkoelkast of wijnbewaarkast kopen

Hoelang kunt u wijn bewaren?

Want smaak is het allerbelangrijkste. Smaak brengt u naar de oorsprong van de wijn: van de prachtige Champagnestreek en de zonovergoten Provence tot de glooiende Toscaanse velden en het zomerse Catalonië.
Elke wijn heeft zijn eigen karakter – en rijpingsproces. Terwijl de gemiddelde supermarktwijn vaak ergens tussen de 2 en 10 jaar rijpt, krijgen bepaalde topflessen hun ware karakter pas na decennia.
Dikwijls bewaart rode wijn iets langer omwille van tannine, een stof in de wijn die de rijping vertraagt. Een paar voorbeelden:

  • Tempranillo: soms langer dan 10 jaar
  • Cabernet Sauvignon: tussen de 7 en 10 jaar
  • Chianti Riserva: tussen 5 en 10 jaar

Is witte wijn daarom niet het bewaren waard? Zeker wel.

  • Chablis: soms langer dan 10 jaar
  • Chardonnay: tussen 2 en 7 jaar, afhankelijk van de kwaliteit
  • Sauvignon Blanc: tussen 1 en 2 jaar

De rijpduur kan dus erg verschillen. Ook vraagt witte wijn meestal een lagere temperatuur dan rode. Maar op zich is het geen probleem om die verschillende types in dezelfde kast te bewaren. ‘Warmere’ wijnen horen daarom thuis op de bovenste rekken, waar de warmte naartoe stijgt. ‘Koude’ wijnen zullen dan weer onderaan in hun ideale klimaat liggen.

Wie echt de perfecte omgeving zoekt voor zijn gevarieerde verzameling, heeft wellicht baat bij een wijnkast met gescheiden koelzones. Daarin kunt u de temperatuur van de afzonderlijke zones apart regelen.

Welke wijnklimaatkast kiezen? Dat hangt dus af van de grootte van uw verzameling. Met het juiste toestel kunnen u en uw gezelschap zonder zorgen genieten van een overheerlijk glaasje.