De koelkast is een van de belangrijkste toestellen van de moderne woning. U bewaart er uw voedsel een stuk langer mee, zodat u ook op termijn kunt genieten van een heerlijke gezonde maaltijd. Maar koelkasten zijn er in verschillende types – elk met hun eigen capaciteit, vorm en andere functies. Een goeie keuze is dus niet snel gemaakt. Welke ijskast kopen?

De juiste vorm en capaciteit

De eerste vraag die u zich wellicht stelt, is hoeveel koelcapaciteit u nodig hebt. Voor twee personen volstaat een model tot 150 liter koelkast. Hebt u een groter gezin met meer dan vier mensen? Dan is een toestel met minimaal 250 liter koelcapaciteit een verstandige keuze. Wat het vriesgedeelte betreft, hebt u minimaal 80 liter diepvries nodig.

In functie daarvan houdt u best rekening met de afmetingen: hoeveel plaats kan de koelkast innemen in uw keuken? Voorzie errond zeker enkele centimeters. Zo blijft de achterkant van uw toestel goed geventileerd.

Welke koelkast kiezen?
Het type dat past bij uw situatie

Over formaten gesproken: hou ook rekening met de deur van de kast. Hebt u genoeg ruimte om die volledig te openen? Een dubbele deur zal bijvoorbeeld minder plaats innemen dan één enkele deur.

Stelt u zich daarnaast de vraag hoeveel u wilt invriezen. De populairste kasten zijn koel-vriescombinaties, die afhankelijk van uw wensen meer of minder vriesruimte hebben. Eet u vooral vers, dan is die grote vriesruimte misschien minder belangrijk.

Afhankelijk van het formaat dat u wenst, zijn er verschillende opties:

 • Wanneer u geen grote koelkast nodig hebt en/of maar 60 cm ruimte in de keuken:
  • Koel-vriescombinatie met diepvriezer bovenaan of onderaan
  • Koel-vriescombinatie met vrieslades onderaan
 • Een grotere koelkast nodig?
  • De Amerikaanse koelkast heeft twee deuren. Aan de ene kant een vriesdeel, aan de andere kant een koeldeel: perfect voor wie een grotere hoeveelheid vriest. Het nadeel is dat beide delen minder breed zijn
  • French door: breed koelgedeelte bovenin en vriesgedeelte onderin (ongeacht of dit lades zijn). Bepaalde modellen zijn uitgerust met aparte vrieslades, waarmee u makkelijk de hele inhoud van een individuele lade ziet. En zo spaart u energie uit!

Het voordeel aan French door-koelkasten is dat u bredere legplanken heeft. Die zijn ideaal voor grote schotels – en om uw voedsel vlotter te organiseren!

Technische en minder technische snufjes

Een ijskast kopen, doet u niet enkel voor de koelfunctie. Het zit hem vaak in de extra’s: bepaalde snufjes maken het u een stuk makkelijker. Bijvoorbeeld:

 • Met een extern display kunt u de koelkast regelen, zonder ze te openen. Zo veroorzaakt u geen onnodige temperatuurschommelingen en blijft uw voedsel langer vers.
 • Een koelsysteem met meerdere zones, zodat de temperatuur overal gelijk blijft. Bepaalde Haier-koelkasten hebben trouwens speciale warmtesensoren die de luchtstroom regelen. Zo kunt u een warme maaltijd sneller laten afkoelen.
 • De No Frost-functie verhindert ijsvorming in uw diepvriezer. U hoeft uw vriezer dus niet meer te ontdooien om de ijsvorming weg te krabben, en zo bespaart u energie!
 • Met een water dispenser en ijsmaker hebt u altijd koud water en ijsblokjes bij de hand.
 • Speciale zones met een aangepaste vochtigheid of temperatuur zijn ideaal om bepaalde etenswaren langer te bewaren– of sneller af te koelen. Zo blijft uw favoriete schotel langer vers en smaakvol!

Een ijskast kopen met laag energieverbruik

Tot slot is energieverbruik een belangrijker factor. De koelkast blijft tot op vandaag een grootverbruiker in uw huishouden. Een zuinige ijskast kopen is dus cruciaal. Kies voor een kast minimaal een A-label. Een A+++-model verbruikt zelfs tot 60% minder dan een A-toestel.

Een ijskast kopen is een belangrijke investering, die ongetwijfeld een flinke hap uit uw budget haalt. Bij Haier bieden we u daarom cashbacks op allerlei toestellen. Bekijk hier het aanbod.