Uw lakens, die wast u wellicht regelmatig. We houden er immers allemaal van om in te dommelen in heerlijk fris gewassen beddengoed. Maar hoe zit het met uw dekbed? Hoe vaak moet u uw dekbed wassen om optimaal te genieten van uw nachtrust?

Waarom is het nodig?

We brengen ongeveer zo’n derde van de dag door in ons bed. Per week komt dat neer op vijftig tot zestig uur per week – of nog meer als u in het weekend al eens graag uitslaapt. Terwijl we erin liggen, laten we er ook transpiratievocht, dode huidcellen en huidvet in achter. Dan is het niet abnormaal om de nodige aandacht aan hygiëne te besteden, nietwaar?

Uw dekbed wassen: zo doet u het

Of, hoe en hoe vaak uw dekbed mag gewassen worden, hangt af van het materiaal waaruit het bestaat. Dat vindt u terug op het waslabel, net als de wassymbolen. Respecteer die symbolen en de aangeduide temperatuur correct en er kan al niet veel meer misgaan. Toch zijn er nog enkele zaken waarmee u best rekening houdt.

Hoe vaak moet u uw dekbed wassen?

De meeste donsdekens mogen dan wel in de wasmachine, maar het materiaal bepaalt sterk de wasfrequentie. Een echt donzen dekbed wast u best maximaal twee keer per jaar, terwijl u synthetische dons zo vaak mag wassen als u wilt. Hoe dat komt? Echte dons is vochtregulerend. Dat betekent dat het materiaal zelf vocht opneemt én terug afgeeft – op voorwaarde dat u het regelmatig verlucht (zie onder). Hoe vaker u het wast, hoe sneller het dons zijn kwaliteit verliest. Is er een vlek op uw dons en wilt u uw dekbed wassen? Behandel die dan liever lokaal met water en milde zeep en wrijf de donsvlokken wat aan de kant.

Voor het beste wasresultaat is de grootte van uw trommel wellicht het belangrijkste. Uw dekbed moet voldoende ruimte om te bewegen hebben. Een eenpersoonsdekbed past in zo goed als elke wasmachine. Voor een tweepersoonsdekbed hebt u een grotere trommel nodig: een capaciteit van minstens 10 kg is aan te raden (bijvoorbeeld de stille wasmachine uit de Silence series HW100-B14636, of de HW100-BP14636).

Welk wasmiddel?

Lees het etiket om te controleren of er specifieke voorschriften over het wasmiddel zijn. Echte dons houdt niet echt van wasverzachter en bleekmiddel, maar wel van natuurlijke, zachte zeep.

Uw dekbed drogen: in de droogkast

Na het wassen in de wasmachine moet het deken zo snel mogelijk én volledig kunnen drogen. Hoe? In een ruime droogtrommel en op de laagste stand. Om uw dons tot in de kern te drogen kunt u een paar tennisballen toevoegen. Die helpen om het goed op te kloppen en te vermijden dat het dons samenklit. Zodra het volledig droog is, schudt u het goed op en bergt u het op in een ademende opbergtas (geen plastic!) … of u kunt er natuurlijk meteen terug onder duiken, in vers gewassen lakens!

dekbed wassen tips

Fris en fluffy dekbed, het hele jaar door

Misschien nog belangrijker dan uw dekbed wassen om het fris te houden en de levensduur ervan te verlengen is dagelijks uw bed opmaken. Schud daarbij uw dekbed op om de vulling los te maken en op die manier fris te houden. Als het kan, laat dan uw bed even openliggen. Zo kan uw matras ook een luchtje scheppen.

Daarnaast wordt het aangeraden om uw dons regelmatig te luchten – en dat een keer per seizoen. Het ideale moment om uw dons buiten te hangen is op een droge, koude(re) dag. Hang het in de schaduw (erg belangrijk!) en laat een zacht briesje en het uv-licht bacteriën en andere microben verwijderen.

Uw dons luchten zorgt ervoor dat de donsvlokken niet gaan samenklitten en klonters vormen. En dat komt uw slaapcomfort ook alleen maar ten goede. Dons met samengeklonterde vlokken heeft immers minder volume en isoleert daardoor ook minder. Wilt u het lekker warm blijven hebben? Opschudden is de boodschap! Mattenkloppers en stofzuigers zijn trouwens uit den boze, handmatig loskloppen is de beste methode.

Uw dekbed wassen, het is noodzakelijk om het hygiënisch en luchtig te houden. Wanneer plant u de volgende wasbeurt?