Dat ene zijden jurkje, die nieuwe wollen trui, dat T-shirt waarvan de kleur perfect matcht bij die nieuwe jeans … Als u shopt, kiest u uw kleren zorgvuldig uit, zodat ze passen bij de rest van uw collectie. En dan wilt u ze natuurlijk ook liefst zo lang mogelijk in ere houden. De duurzaamheid ervan garandeert u niet alleen door er voorzichtig mee op te springen als u ze draagt, maar ook door ze correct te onderhouden. Controleer daarvoor dus de waslabels. Betekenis en meer uitleg over de verschillende pictogrammen op de etiketten van uw kleding vindt u hieronder!

Wat is de betekenis van waslabels?

De wastobbe: normaal wasprogramma

wassymbolen kleding labelsKledingstukken met een label met een wastobbe en een cijfer erin mogen op een normaal wasprogramma gewassen worden. De temperatuur die in de wastobbe staat aangeduid is de maximale temperatuur waarop het textiel mag gewassen worden. Dat wil dus zeggen dat kouder altijd mag, warmer beter niet om krimpen of beschadiging van het kledingstuk te vermijden.
Is de wastobbe doorkruist? Dan mag het stuk niét gewassen worden, ook niet met de hand. Die moeten dus naar de stomerij.

De wastobbe met één streepje

betekenis wassymbolen kleding etikettenHet streepje onder het symbool van de wastobbe staat voor het antikreukprogramma of programma voor fijne was. Fijne was en synthetische materialen moeten bijvoorbeeld voorzichtiger gewassen en/of gecentrifugeerd worden en daarvoor kiest u dus beter het antikreukprogramma. Let ook hier goed op de maximale wastemperatuur en laad de machine maximaal voor de helft van het voorgeschreven gewicht vol.

De wastobbe met twee streepjes

wolwasprogramma wasmachine wassymbolen betekenisDe twee streepjes schrijven voor om het kledingstuk te wassen met een speciaal programma voor wol of zijde. Denk er ook aan een speciaal wolwasmiddel te gebruiken en laad de trommel maximaal een kwart van de voorgeschreven capaciteit vol.

De wastobbe met handje

wastekensDeze kennen we ook wel allemaal: alleen geschikt voor handwas! Lingerie, zijde en sommige wollen kleding hebben dit waslabel en vereisen dus een extra zachte aanpak. Sommige machines hebben een programma voor handwas, zoals de HW80-B14636. Anders wast u deze kledingstukken beter in een echte wastobbe. Laat het textiel dan zeker niet weken, los extra mild wasmiddel op in lauw water en masseer het stuk zachtjes in met het sop. Is het een wollen kledingstuk? Spoel het uit met water op ongeveer dezelfde temperatuur en laat liggend drogen.

Betekenis waslabels: bleken

bleken wasvoorschriften wassymbolenHet driehoekige waslabel op etiketten staat voor bleken. Is de driehoek niet gevuld? Dan kunt u het kledingstuk probleemloos bleken met elk bleekmiddel. Staan er diagonale strepen in de driehoek? Dan is het mogelijk om het te wassen met een zuurstofbleekmiddel. Een doorgestreepte driehoek betekent dat het stuk geen bleekmiddelen verdraagt.

Betekenis waslabels: drogen

droogkast wassymbolenOp het kledinglabel staat meestal ook een symbool voor een droogkast: een vierkant met een cirkel erin. In de cirkel staan stippen en die wijzen dan weer op de temperatuur: een stip staat voor drogen op lage temperatuur, twee stippen voor drogen op hoge temperatuur.

Is het symbool doorkruist? Inderdaad, dan mag het niet in de droogkast.

Staat er een vierkant, zonder cirkel maar met een gebogen lijntje? Hang het kledingstuk dan op om het te laten drogen aan de lucht. Drie verticale streepjes in het vierkant wijzen erop dat het kledingstuk nat opgehangen dient te worden. Staat er een horizontaal streepje in het vierkant? Leg het dan plat neer om het te laten drogen.

Betekenis waslabels: strijken

betekenis wassymbolen strijkenNog een belangrijk symbool is het symbool van het strijkijzer. De puntjes erin staan voor de temperatuur waarop het kledingstuk mag gestreken worden. Eén puntje is lauw strijken (circa 110°), twee puntjes warm strijken (circa 150°) en drie puntjes heet strijken (circa 200°). Als de kleding niet met stoom mag gestreken worden, is dit ook duidelijk: met twee doorgestreepte streepjes onder het strijkijzer. Voor textiel dat u niet mag strijken is het symbool doorkruist.

Betekenis waslabels: chemisch reinigen

wassymbolen chemisch reinigen

Staat er een cirkel met een letter op het etiket? Die informatie is bestemd voor de stomerij. Zij zorgen er dan voor dat uw textiel met de juiste middelen gereinigd wordt. Staat er een doorkruiste cirkel op het etiket? Dan mag het net niet chemisch gereinigd worden.

 

Wilt u zo lang mogelijk uw favoriete kledingstukken kunnen dragen? Dan doet u er goed aan rekening te houden met de waslabels-betekenis. Zo vermijdt u gekrompen, vervormde en verkleurde kledingstukken. Kijk ook verder dan enkel naar de pictogrammen en lees de rest van het waslabel ook. Mag u het kledingstuk niet centrifugeren of is wasverzachter uit den boze? Daarvoor bestaan (nog) geen symbolen. Lees het etiket in uw kleding om zeker te zijn dat u alle wasvoorschriften respecteert.