Welk huishoudtoestel zou u echt niet meer kunnen missen? De kans dat uw antwoord “mijn wasmachine!” is, is groot. Om uw dierbare toestel zo lang mogelijk te kunnen gebruiken en te garanderen dat het uw wasgoed proper maakt, moet u met enige regelmaat uw wasmachine schoonmaken. Regelmatig onderhoud zal bovendien helpen om verstoppingen en kalkaanslag te voorkomen. Hoe en hoe vaak moet u uw wasmachine aan een onderhoudsbeurt onderwerpen?

Waarom uw wasmachine schoonmaken?

Wellicht wast u ook meer en meer op lage temperaturen. Dat is goed voor uw portemonnee en het milieu. Ook houden de meeste kledingstukken meer van die lagere wastemperatuur van 30° of minder. Helaas is er ook een nadeel aan (te) veel wassen op een lage temperatuur: zeepresten geraken niet meer opgelost en kunnen zich ophopen in de machine. En misschien respecteert u niet altijd de doseringsvoorschriften, wat ook kan leiden tot te veel onopgeloste zeepresten in uw wasmachine. Gevolg: uw wasmachine en wasgoed ruiken na verloop van tijd niet meer fris.

De oplossing is eenvoudig: heet water! Plan één of twee keer per maand een kookwasprogramma in, eventueel zelfs zonder wasgoed. Dankzij de hoge temperatuur lossen zeepresten op en verdwijnen ook de kwalijke geurtjes. Maar een kookwasprogramma is niet het enige wat u kunt doen om uw wasmachine in de beste conditie te houden. Zo is het ook aangeraden om de deur open te laten na elke wasbeurt. Zo kan de trommel telkens goed uitdrogen en helpt u een onhygiënische trommel te voorkomen. En natuurlijk moet u regelmatig uw wasmachine schoonmaken, net zoals u andere huishoudtoestellen de nodige poetsbeurten geeft om de levensduur ervan te verlengen.

Hoe uw wasmachine schoonmaken?

Een wasmachine bestaat uit verschillende onderdelen die elk wat onderhoud vragen. Standaard wasmachine-onderhoud ziet er zo uit:

reinigen wasmiddelladeDe wasmiddellade: maak deze regelmatig schoon door hem volledig te verwijderen uit de machine. Spoel alle zeepresten van de lade met warm water. Vergeet ook de ruimte waar het zeepbakje zit niet schoon te wrijven.

Controleer af en toe of er geen metalen onderdelen in uw trommel beland zijn. Is dat wel het geval, dan kunnen ze roestvlekken en schade veroorzaken. Verwijder de metalen objecten en haal de vlek weg met een chloorvrij reinigingsmiddel en een zachte doek.

De rubberen onderdelen wrijft u best minstens een keer om de zes maanden schoon met een zachte doek en afwasmiddel. Plaats eventueel een herinnering in uw agenda voor dit kleine klusje. Bevindt er zich een witgrijze smurrie in de ring? Dit is wellicht vetluis, de vettige samenklontering van huidvetten en -schilfers met onoplosbare stoffen uit het wasmiddel. Is de ring aangetast, dan kunt u best de rubber reinigen op een grondigere manier. Doe dat met een oude tandenborstel, niet met schurende middelen.

wasmachine-reinigen-tips

De wasmachinefilter dient u maandelijks te legen. Bekijk even de handleiding van uw toestel om de filter correct te verwijderen. Maak hem helemaal schoon onder stromend water en draai hem terug op zijn plaats.

Hebt u een wasmachine van Haier, dan wordt de onderhoudsklus al wat vergemakkelijkt. Dankzij de Anti-Bacteriële Technologie in de trommel en wasmiddellade, die standaard is in alle Haier-wasmachines, wordt immers 99,8% van alle bacteriën geëlimineerd.

Om de levensduur van uw machine te verlengen is het belangrijk om haar de nodige aandacht te schenken. Uw wasmachine schoonmaken vraagt niet zo veel tijd en u voorkomt er ernstigere problemen mee.